Tipul de gaz folosit la îmbuteliere.

Compoziția gazului natural constă în cea mai mare parte din gaz metan, deosebindu-se de acesta prin compoziția chimică. Gazul butan este cel care pentru uz casnic, pe care îl găsiți în buteliile de uz casnic. Prin gaz petrolier lichefiat, prescurtat GPL, definim acele produse petroliere care sunt constituite din amestecuri variabile de hidrocarburi gazoase (etan, metan, butan) şi care, în condiţii ambiante, sunt în stare de vapori, dar pot fi uşor lichefiate.

Procedeu de încărcare.

Încărcarea buteliilor de gaz se face printr-un proces ce include etapa de verificare a recipientelor pentru a scoate din uz recipientele ce pot fi problematice. Astfel sunt verificate: etanseitatea, rezistența și uzura recipientului. Dacă în timpul procesului de verificare recipientul nu trece testele acesta este retras de pe piață.

  • Nu utilizaţi buteliile fără regulatoare de presiune, cu regulatoare desigilate, defecte sau reparate de unităţi care nu aparţin întreprinderii distribuitoare;
  • Nu utilizaţi buteliile în altă poziţie decât în cea verticală;
  • Nu încălziţi buteliile cu apă caldă, cu abur sau cu flacără, pentru mărirea presiunii gazului din acestea;
  • Nu amplasa­­ţi buteliile lângă sursele de căldură sau sub acţiunea directă a razelor solare;

Nu spălaţi buteliile în lichide corozive (sodă, leşie etc).

De ce nu este indicat si este ilegal să-ți încarci butelia la o stație GPL auto?

În comerţ, aceste amestecuri (A şi Ao) se numesc, în mod curent, butan (comercial).

  •  amestecul de tip A: la 700C are o tensiune de vapori ce nu depăşeşte 11 bar şi la 500C o masă volumică nu mai mică de 0,525 Kg/l;
  • amestecul de tip Ao: la 700C are o tensiune de vapori ce nu depăşeşte 16 bar şi la 500C o masă volumică nu mai mică de 0,495 Kg/l.

Amestecurile de hidrocarburi B şi C sunt denumite comercial propan. Acest tip de gaz este utilizat drept combustibil auto.

– amestecul de tip B: la 700C are o tensiune de vapori ce nu depăşeşte 26 bar şi la 500C o masă volumică nu mai mică de 0,450 Kg/l;
– amestecul de tip C: la 700C are o tensiune de vapori ce nu depăşeşte 31 bar şi la 500C o masă volumică nu mai mică de 0,440 Kg/l.

Regulament ISCIR!!

Încărcarea buteliilor tip aragaz se realizează conform prescripţiilor ISCIR în vigoare, în unităţi specializate dotate cu instalaţii de îmbuteliere, de către personal autorizat.

Atenție!!!

1 kg GPL aragaz ≈ 2 litri GPL auto
12 kg GPL aragaz ≈ 24 litri GPL auto

Cum verifici o butelie?

O butelie nu ar trebuii să scape gaze. Pentru a verifica acest lucru folosiți metoda cu spuma de săpun și buretele. Aplicați spuma peste tot robinetul buteliei.

Buteliile umplute nu trebuie să prezinte defecte de natura fizica (deformări permanente; crestături sau riduri, fisuri și defecte produse prin coroziune (ciupituri izolate ; coroziune fisurantă);